Introductie padel

TPC Gilze beschikt over vier padelbanen. Padel is ook een racketsport, een combinatie van tennis en squash. Op een speciaal veld omheind door glas en hekwerk speel je net als bij tennis tegen elkaar met een net ertussen. Alleen heb je nu de mogelijkheid om de wanden te gebruiken om de bal terug te slaan.

De mogelijkheid om deze sport bij TPC Gilze te beoefenen is uniek in de regio. Zelf doen is de beste manier om te ervaren wat padel precies inhoudt!

Wat is padel?

Padel is een combinatie van verschillende racketsporten en wordt gespeeld met vier personen. Het speelveld is een kruising tussen een tennis- en squashbaan, het racket is kleiner dan een tennisracket en de padelbal is iets groter en zwaarder dan de tennisbal.

Padelbaan

Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door wanden. In bijna alle gevallen zijn de wanden een combinatie van glas en een hekwerk.

Spelregels

Het spel wordt gespeeld volgens de tennisregels. De bal mag na de grond geraakt te hebben de wand raken en mag vervolgens ook via de wand weer over het net worden gespeeld. De bal is uit als de wand geraakt wordt zonder dat de bal de grond heeft geraakt.

Er wordt onderhands met stuit geserveerd, waarna hij diagonaal naar het ontvangende servicevak geslagen wordt. Na de stuit mag hij wel de glaswand raken maar niet het hekwerk. 

Het doel is om de tegenstander te beletten de bal terug te slaan. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en daarna één van de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s en meer spelplezier. Dit betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, aangezien de bal steeds kan terugkeren. Hierdoor is deze sport door iedereen te spelen. En doordat het met vier personen wordt gespeeld, is padel ook nog eens een zeer sociale sport. De sport wordt zowel recreatief als competitief beoefend.

De puntentelling is gelijk aan die van het tennis (15, 30, 40 deuce, advantage en game) en er kan worden gespeeld om twee of drie gewonnen sets.

Benodigdheden

Padel wordt meestal gespeeld met een racket van grafiet. Sommige rackets kunnen ook gemaakt zijn van carbon of fiber. Het bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. De padelbal lijkt op een tennisbal, maar er is toch verschil. Een padelbal is iets kleiner dan een tennisbal en heeft een lagere atmosferische druk per cm2. Dit betekent dat een padelbal over het algemeen minder snelheid heeft dan een tennisbal in een vergelijkbare situatie.